Voice2Blossom

My story

Achtergrond

Franka van Essen (22 juni 1976) is een professioneel 1-1 coach en een ervaren stemdocent. Door haar achtergrond als klassiek mezzosopraan en choirleader, weet zij als geen ander wat ‘high performance’ inhoudt. Franka’s missie is om zoveel mogelijk creatieve en gevoelige vrouwelijke professionals hun hoogste potentieel te laten leven. Waarbij stem, performance en leven zo op elkaar afgestemd zijn dat het van binnen én van buiten klopt!

Verdieping met Vocal Life coaching

“Na jarenlang met veel plezier als zangdocent en vocal coach te hebben gewerkt, kwam er een behoefte aan verdieping: ik had als docent al snel door dat het zangproces zonder uitzondering samenvalt met iemands persoonlijke ontwikkeling.  De stem als metafoor voor het leven. De oplossing zat hem vaak niet in nog meer zangtechniek, maar in de aandacht van een liefdevolle coach, met ruimte voor inzichtgevende en actiegerichte oefeningen, gericht op de onderstroom: de verborgen interne belemmeringen, overtuigingen en gericht op contact met het eigen lijf en de adem. Ook mijn eigen proces, waarin ik –met hulp- dapper een burn-out met onverwerkt trauma en rouw doorleefde, droeg bij aan deze verdiepingsslag. Ik volgde twee uitgebreide opleidingen en bedacht de term ‘vocal life coaching’. Voice2Blossom was geboren! Ondertussen werkte ik al lang niet meer alleen met zangers, maar ook met vrouwelijke professioneel sprekers zoals leerkrachten, uitvaartsprekers en coaches. Als diepe voeler en snelle, creatieve denker kan ik snel aansluiten bij jou en je proces en je helpen de diepgaande verandering waar je al zo lang naar op zoek bent, te realiseren.”

Faalangst of straalangst?

“Het is tijd dat elke vrouw haar stem reclaimt en zich durft te uiten, precies zoals ze nu is. Omdat we goed zijn zoals we zijn! Of dat nu zingend, sprekend, fluisterend of schaterlachend is. Ik ben er van overtuigd dat de wereld een mooiere plek wordt als meer vrouwen zich durven te uiten, vanuit kwetsbaarheid én kracht. Zo kunnen we ons leiderschap verder invulling geven, op een vrouwelijke, belichaamde manier, vanuit sisterhood, waarin we waarden als kwetsbaarheid en verbinding meer in de wereld brengen. En tegelijkertijd die stevige, doelgerichte kant kunnen omarmen. Veel vrouwen hebben geen last van faalangst, maar van straalangst. En tot die groep reken ik mezelf ook. Want wat als het wél lukt? En je in het licht gaat staan?”

Hart en keel

 “De stem is zo’n mooie ingang om mee te werken: het is de plek vanwaar je wat er van binnen leeft, naar buiten brengt. Waar het hart zich verbindt met de keel. En daarom voelt het vaak ook zo kwetsbaar: ‘word ik wel gehoord?’’ Is het wel goed genoeg wat ik te melden heb?’ De angst voor afwijzing is groot, zowel bij spreken als zingen. En dat kan leiden tot spreekangst en podiumangst. En tegelijkertijd  is de stem een hele veilige plek om mee te werken: met onze stem kunnen we onszelf en de ander rustig maken, troosten. Plezier hebben en genieten, zeker als we samen zingen. Het is niet voor niets dat zingen in een koor zo’n fantastische ervaring is! In mijn coaching is volop ruimte voor beide kanten van de medaille, de kwetsbare én de krachtige kant van de stem.”

If you want to improve the world, start by making people feel safer” – Steven Porges

Veiligheid en verbinding

“Voor mij zijn de waarden ‘veiligheid’ en ‘verbinding’ leidend in mijn werk en leven. In mijn jeugd heb ik zelf veel onveiligheid ervaren, wat ervoor zorgde dat ik altijd op standje ‘alert’  stond. Gelukkig ontdekte ik het zingen en achteraf kan ik zeggen dat het zingen zelf voor mij heel helend en regulerend heeft gewerkt. Wel merkte ik dat ik relatief veel last had van podiumangst, wat heel begrijpelijk is als je lijf al van jongs af aan in de fight/flight modus staat. Ik heb inmiddels gemerkt dat ik zelf heel veel kan doen, om toch dat gevoel van veiligheid en verbinding in het hier en nu te ervaren. Het werken met het lijf en zenuwstelsel vanuit de polyvagaal theorie heeft daarbij mijn hart gestolen. Het sluit zo prachtig aan op het werken met de stem!  En het is zo’n compassievolle manier van naar de mens kijken, voorbij het oordeel van ‘niet goed genoeg zijn’.

Nieuwe vergezichten

Groei en vrijheid zijn ook belangrijk in mijn leven. Het zorgt ervoor dat ik uitgedaagd blijf en mijn werk regelmatig weer opnieuw uitvind. En dat ik als snelle, complexe denker en diepe voeler het smalle paadje tussen burn-out en bore-out in verbinding met mezelf weet te bewandelen. Dit doe ik niet alleen! Door me te laten coachen door mentoren die verder zijn dan ik, krijg ik blik op nieuwe vergezichten. En zie ik wat er nog meer mogelijk is. En dat is meer dan ik ooit had gedacht!”

Mijn inspirators:

  • Thich Nath Hahn
  • Stephen Porges
  • Brené Brown
  • Michael Allison
  • Gillyanne Keyes & Jeremy Fisher
  • Edith Eger
  • Richard Schwartz
  • Maria Magdalena

Franka als zangeres www.muzinder.nl
Franka als choir leader van het Kamper Ladies Choir www.klc.nl

Chat openen
1
Wat kan ik voor je doen?
Welkom bij Voice2Blossom.
Wat kan ik voor je doen?