Getalenteerde vrouwen en het imposter syndroom

Getalenteerde vrouwen en het imposter syndroom

Getalenteerde vrouwen en het imposter syndroom: een combinatie die veel voorkomt. De angst dat je elk moment door de mand kunt vallen in je professionele leven. Dat iedereen er elk moment achter kan komen dat je helemaal geen goede zangeres, docent, coach, leidingevende of professioneel spreker bent. Herken jij het ook?

Ik heb er zelf jaren mee geworsteld, altijd had ik het gevoel: ik doe maar wat, en ‘ze’ gaan vast zien dat het eigenlijk niks voorstelt. Dat ging dan over mijn zingen, mijn lesgeven, mijn schrijfsels, over alles wat ik deed eigenlijk. Je kunt je voorstellen dat het heel veel energie kost, om die innerlijke stemmen van binnen toch rustig genoeg te houden, zodat ik in elk geval mijn werk kon doen. Het kostte mij uiteindelijk een burn-out.

Het bijzondere is dat het impostersyndroom vooral voorkomt bij vrouwen die juist heel getalenteerd en kundig zijn. Vrouwen die goed op zichzelf en hun eigen handelen kunnen reflecteren. En dan toch tot deze conclusie komen!

Wat kun je doen om dit nare gevoel over jezelf te doorbreken? En blij te worden met wie je bent, voelen dat je goed genoeg bent. Er is geen quick fix, maar er zijn een aantal stappen die heel helpend kunnen zijn (in willekeurige volgorde)

  1. Maak contact met je lijf door te bewegen. Zelfkritiek en angst zorgt er vaak voor dat we in ons hoofd blijven hangen en niet ‘geland’ zijn. Door te bewegen kunnen nare gedachtes en gevoelens juist doorstromen en je systeem verlaten. Dus blijf niet hangen in dat hoofd, maar ga wandelen, fietsen of zwemmen. Doe een yoga. Kies iets wat jij fijn vindt om te doen!
  2. Breng je innerlijke kritische stemmen in kaart. Leer ze kennen en luister wat ze te zeggen hebben. Dit kun je doen door te schrijven, te wandelen of te mediteren. Als je dit erg spannend vindt, kun je hier hulp bij vragen van een coach of therapeut.
  3. Zoek een geschikte begeleider, coach of mentor: veel vrouwen met imposter gevoelens zijn ‘doe-het-zelvers’: gewend om hun eigen boontjes te doppen, gewend om die gevoelens van niet goed genoeg te verbergen voor anderen. Het kan heel fijn zijn hier met een begeleider naar te kijken, die ook zicht heeft op de onderstroom en de ‘blinde vlekken’ die je misschien zelf nog niet had gezien.
  4. Werk aan zelf compassie: leer met mildheid naar jezelf te kijken. Maak tijd voor jezelf, in de vertraging: ga in bad, laat je masseren, lees een fijn boek. Kijk naar jezelf zoals je naar een goede vriendin zou kijken. Met mildheid.
  5. Ga op zoek naar gelijkgestemden. Je kunt er dan achter komen dat andere vrouwen ook dit soort gevoelens hebben. Terwijl ze ook getalenteerd en skilled zijn. En jij bent net als hen! Steun zoeken, delen en uitwisselen met gelijkgestemden kan een wereld van verschil maken.

Hoe het met mij verder ging? Heel goed! Ik gebruikte bovenstaande stappen (en nog een aantal andere) en mijn leven ziet er nu echt anders uit; ik vóel me ook anders, meer trouw aan mezelf, het hoeft niet meer perfect en vooral: ik doe het veel meer samen met anderen dan alleen. En in mijn werk heb ik vleugels gekregen, doordat ik nu weet wat ik waard ben!

Wil je meer weten? Check dan deze video’s over het imposter syndroom: https://youtu.be/mWDVlXYLRpY?si=hsho_SHCJRFpA48x

Chat openen
1
Wat kan ik voor je doen?
Welkom bij Voice2Blossom.
Wat kan ik voor je doen?